Zoeken in deze blog

woensdag 27 januari 2021

Dag 7: Curry van groenten en aardappelen

 Een curry is lekker en ook handig om je overschotten in te verwerken.

Omdat we geen kokosroom gebruiken, heb ik hier het zoete verkregen door de ananas. Wanneer je een blik abrikozen in huis hebt, kun je die daarvoor ook gebruiken.

Alle restjes van groenten die je nog van je budgetweek over hebt kun je in de curry gebruiken:

uien, wortelen knoflook, broccoli, aardappelen, champignons, een stukje paprika. Kijk wat je nog hebt en gebruik het.

Diepvriesgroenten kun je evengoed in een groente curry gebruiken. Erwten, bonen, spinazie, bloemkool,... gaan perfect in een curry

Ook wanneer je nog een restje room over hebt, kan je het gebruiken om de smaak wat zachter te maken.

Maar ook yoghurt (natuur of kokos) kan je daarvoor gebruiken. De yoghurt op het einde van je bereiding toevoegen en niet meer laten koken.

De restjes van het blik kikkererwten en het blik tomaat zijn zeker welkom in je curry.

 

 

Wat heb je nodig?

Broccoli

2 wortelen

1 ui

2 tenen knoflook

Een paar aardappelen geschild en in stukjes gesneden

Overschot van je groenten: paprika, champignons

Olie

Bouillonblokje

Harissa

Kerriepoeder (is een mengsel van verschillende kruiden en perfect te gebruiken)

 ½ blik kikkererwten (overschot van dag 1)

 ½ blik tomaten (overschot van dag 6)

1 blik ananas

 

Wat moet je doen?

Snipper de ui en de knoflook

Doe een eetlepel olie in de pan, knijp een beetje Harissa erbij en voeg de ui en de knoflook toe.

Laat op een zacht vuurtje bakken.

Snij het groen stukje van de wortels, schil de wortels en snij ze in stukjes.

Voeg toe in de pan en roer goed dooreen.

Schil de aardappels of was ze zeer goed en snij de aardappels in kleine stukken. Doe de aardappels eveneens in de pan.

Voeg de broccoli toe (moet niet echt ontdooit zijn)

Heb je nog een overschot van groenten, doe die dan ook in de pan en roerbak ze even mee.

Open je blikje ananas, snij de schijven in stukjes en voeg de stukjes in de pan.

Strooi 1 of 2 eetlepels (afhankelijk van je smaak) kerriepoeder over de groenten/ananas en bak even mee.

Blus met een beetje sap uit het blik*

Voeg het half blikje tomaten toe en verkruimel je bouillon blokje over de curry.

Voeg nog een beetje water toe, zodat je groenten bedekt zijn.

Ten slotte doe je de kikkererwten bij het currymengsel.

Roer alles goed dooreen en breng aan de kook.

Laat je curry een halfuurtje pruttelen op een zacht vuurtje.

Maak terwijl de rijst klaar.

Proef of de groenten voor jou genoeg gegaard zijn, anders laat je ze nog een beetje langer pruttelen.

Proef ook of er nog bij gekruid moet worden.

 

Curry is net als een stoofpot de volgende dag nog lekkerder.

Je kan de curry na het maken volledig laten afkoelen en dan terug opwarmen, dit gaat de smaak ten goede komen.

Heb je daar allemaal geen tijd voor, dan neem je de pan van het vuur en eet de curry direct op met een kom rijst of brood.

 

Tips:

-Het sap van het blikje ananas kan je gebruiken in een dressing.

-Je kan het ook als een siroop in een glas water doen en opdrinken.

-Vind je de curry te spicy? Voeg dan nog wat room, yoghurt of melk toe.

-Je kan de curry diepvriezen of een paar dagen bewaren in de koelkast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten