Zoeken in deze blog

donderdag 21 januari 2021

Dag 1 : Geroosterde knolselder en patatjes in de oven met kikkererwten

 

 

Wat heb je nodig?

 

1 ui in grove stukken gesneden

2/3 tenen knoflook niet gepeld

2/ 3 eetlepels olie

200g aardappels

1 knolselder

½ blik kikkererwten, afgespoeld

Beetje citroensap

Peper/zout

 

Wat moet je doen?

 

Zet je oven op 200°C, geen warme lucht

Zet je ovenschaal in de oven, zodat die mee opwarmt

Snij de bodem van de knolselder. Snij de knolselder  verder in grove schijven en schil de schijven. Snij de schijven in 4.

Was of schil de aardappelen. Snij de aardappelen in 4. Je kan ze ook in grove frieten snijden.

Was je groenten. Zorg dat de groenten en aardappelen goed droog zijn. Ik gebruik de slazwierder( centrifuge).

Doe de groenten en aardappelen in een kom en kruid ze met peper en zout. Heb je geen zout of peper in huis? Dan kan je een bouillonblokje verkruimelen en een beetje gebruiken om te kruiden.

Voeg de olie toe en zorg ervoor dat alle stukken bedekt zijn met olie. Roer goed dooreen.

Wanneer je oven op temperatuur is, neem je de ovenschaal uit de oven en je legt de groenten in de schaal. Voorzichtig: de schaal is heet!

Doe de schaal met groenten vlug terug in de oven, zodat de schaal niet teveel afkoelt en de groenten goed roosteren.

Reken 35 minuten om te garen, misschien moeten de groenten nog een beetje langer in de oven(niet elke oven is hetzelfde, je gaat een beetje moeten zoeken naar de juiste temperatuur en duur). De groenten zijn klaar als ze een bruin korstje hebben en je er met een vork gemakkelijk in kunt prikken.

Wanneer je groenten 20 minuten gebakken hebben in de oven, kan je de helft van het blik kikkererwten over de schaal verdelen. De kikkererwten bakken dan mee en krijgen een lekker korstje. Ik verdeel ook een beetje olie en kruiden over de kikkererwten, voor ik ze bij de groenten kieper.

De rest van de kikkererwten bewaar je in een potje in de koelkast. Niet in het blik zelf bewaren. Kikkererwten zijn volwaardige vervangers van vlees. Ze bevatten goede eiwitten.

Wanneer je groenten klaar zijn, kan je ze nog besprenkelen met citroensap.

Je kan ook de geroosterde knoflooktenen uitknijpen boven je groenten. Lekker!

 

Je kunt ook andere groenten of een mengeling van groenten roosteren.

Witloof, pompoenstukken, aardpeer, wortelen, paprika, venkel, spruitjes, champignons,.. Wanneer ik verschillende soorten groenten neem, dan pas ik de grootte aan naargelang de gaar tijd. Dus harde groenten in grovere stukken en zachtere groenten in kleinere stukken. Je kunt volgende kruiden toevoegen: tijm, rozemarijn, laurier, oregano,.. Zoek wat jij lekker vindt.

Tips:

- Hou zeker een paar geroosterde knolselderstukjes apart voor bij de risotto!

-Wanneer je genoeg overschot hebt, kan je knolseldersoep maken. Een liter of meer bouillon opwarmen, groenten toevoegen en de mixer in je groentemengsel. Eventueel een scheut melk of room bij doen.

- Je kan de geroosterde groenten ook koud eten.

-Je kan ¼ van de knolselder niet gebruiken om te roosteren, maar in fijne reepjes snijden en gebruiken om er een knolselderslaatje mee te maken. Samen met een appel in stukjes en walnoten erbij is het een lekker slaatje. Strooi er nog wat kaas over en serveer met een mosterd/honingdressing. Besprenkel zeker met citroensap want knolselder krijgt vlug een bruine kleur.

-Gooi de schillen, van de knolselder niet weg. Spoel ze goed af en doe ze in een potje in de diepvriezer of koelkast. Op het einde van de week, heb je samen met het "afval" van de andere groenten, genoeg om er een lekkere groentebouillon van te maken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten