Wat heb je nodig?
olie
1 teentje look
1 ui
1 paprika (rood)
2/3 wortelen
1 kneepje uit de tube Harissa of een klein pepertje
1 blik gepelde tomaten (eventueel met basilicum) 400g
1 bouillonblokje
1 blik linzen
Pasta, rijst of brood.
Wat moet je doen?
Neem een grote pan of kom.
Doe 1 of 2 eetlepels olie in de pan.
Snij het teentje knoflook fijn en doe het in de pan.
Knijp er een beetje Harissa bij
Zet je pan op een zacht vuur en laat de knoflook samen met de Harissa de olie kruiden.
Snij ondertussen de ui in stukjes.
Doe de ui ook in de pan en laat de ui zachtjes bakken, zodat de zoete smaak vrijkomt. Reken daar minstens een 5 tal minuten voor. Strooi eventueel een beetje zout over de uien.
Doe het groene hoedje van de wortelen en schil ze. Snij ze in stukjes of schijfjes. Spoel ze even af onder water en doe ze, nadat de uien volgens jou genoeg gebakken zijn, eveneens in de pan.
Roer alles goed dooreen.
Was de paprika, snij hem in twee en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in blokjes of reepjes. Doe ze eveneens in de pan.
Bak alles verder en roer goed dooreen. Zet je vuur een beetje hoger (middelmatig)
Open je blik tomaten en voeg ze bij het groentemengsel. Zorg dat de tomaten nog niet stuk gaan, zodat ze hun zoete smaak krijgen. Vul je blik met warm water en voeg nog een beetje van het water bij de groenten. Je groenten moeten bedekt zijn. Let er wel op dat je er niet teveel water bij doet, je gaat geen soep maken.
Verkruimel het bouillonblokje en strooi het over je stoofpotje. Roer weer goed en zet het vuur nu wat hoger tot alles begint te koken. Temper je vuur en laat alles zonder deksel verder pruttelen. Houd het stoofpotje wel in het oog, zodat je groenten niet aanbranden. Misschien moet je af en toe nog een beetje water toevoegen.
Open je blik linzen en spoel ze onder de kraan.
Doe de linzen bij je stoofpot en laat alles zeker 20 minuten garen.
Na 20 minuten garen, of nog wat langer, maak je de tomaten stuk en roer je alles goed dooreen.
Proef en kruid eventueel nog wat bij.
Heb je ketchup in huis? Dan kan je een goede kneep ketchup bij de stoofpot doen. De smaak wordt dan wat zoeter. Een lepeltje suiker kan ook, maar ik ben meer fan van ketchup.
De stoofpot is de volgende dag nog lekkerder van smaak.
Heb je voldoende tijd?
Laat de stoofpot dan volledig afkoelen en warm hem terug op voor het opdienen. Het zal de smaak zeker ten goede komen. Maar wanneer je, zoals de meeste mensen geen tijd hebt, dan eet je hem zo op.
Dien op met rijst, pasta of een stuk brood.
Tips:
- Wanneer je kruiden in je kast, huis of tuin hebt, dan kan je ze gerust toevoegen samen met het bouillonblokje. Oregano, tijm, rozemarijn, laurier lenen zich goed voor deze stoofpot. Overdrijf niet, het moet een subtiele toets toevoegen.
- Een beetje currypoeder kan zeker geen kwaad bij het kruiden van de olie.
- Heb je nog een restje wijn over, dan kan je het ook bij de stoofpot doen. Restjes wijn kan je in de vorm van ijsblokjes invriezen.
- Deze stoofpot kan je invriezen of een paar dagen bewaren in de koelkast.
- Ik heb deze stoofpot ook al in glazen potten bewaard.
Het belangrijkste is dat je hier proper werkt. Neem glazen potten en was ze goed uit. Ik vul mijn glazen potten met een bodempje water en verwarm ze een paar minuten in de microgolfoven op vol vermogen. Ongeveer 1 minuut per pot. Wanneer de glazen heet uit de microgolfoven komen giet ik het water in een kommetje waar ik de dekseltjes in leg. Zo is alles steriel. Doe onmiddellijk de hete stoofpot in de potten, sluit ze af en zet ze omgekeerd op het aanrecht. Laat ze volledig afkoelen. Ik bewaar ze daarna in de koelkast, wat eigenlijk niet moet. Je mag ze ook in de kast bewaren. Wanneer je de potten later gebruikt, warm je de inhoud heel goed op. Je laat het zeker een paar minuten doorkoken. Zo zijn ze veilig te gebruiken. Het is een gemakkelijke oplossing, als je weinig tijd/zin hebt om te koken en toch een zelfgemaakte maaltijd wilt eten.
-Heb je geen blik tomaten in huis, maar wel een blikje tomatenpuree. Bak dan de tomatenpuree even mee met de groenten en voeg dan pas de bouillon toe.
-Je kan een restje van de linzenstoofpot aanlengen met bouillon, dan krijg je een linzensoepje. Mixen kan, maar hoeft niet.
-Vergeet je groenteafval niet bij het potje in de diepvriezer of koelkast te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten