Bij het samenstellen van de weekmenu, heb ik er niet aan gedacht dat niet iedereen een oven tot zijn/haar beschikking heeft. Daarom deze aanvulling.
Dag 1 kan je dan vervangen door:
knolselder met patatjes en kikkererwten gebakken in de pan.
Dag 5 wordt zonder oven vervangen door :
omelet met broccoli
Dag 1 : knolselder met patatjes en kikkererwten in de pan
Wat heb je nodig ?
Een grote pan. (de grootste die je hebt) met passend deksel
2/ 3 eetlepels olie
200g
aardappels in schijfjes van 1/2 cm dikte gesneden
1/4 knolselder in stukjes van 1cm dikte gesneden
½ blik kikkererwten, afgespoeld
Beetje citroensap
Peper/zout
Wat moet je doen ?
Snij de bodem van de knolselder.
Snij de knolselder verder in schijven van ongeveer een cm dikte
Schil de schijven en snij ze verder in blokjes van ongeveer 1cm op 1cm
Eventjes spoelen onder de kraan.
Schil je aardappelen en snij ze eveneens in schijfjes van 1/2 cm dikte.
Spoel de schijfjes aardappelen even onder de kraan. Niet afdrogen.
Zet je pan op het vuur en doe er 2/3 eetlepels olie in.
Warm je pan op en doe de aardappelschijfjes erin. Zorg ervoor dat de aardappels mekaar niet bedekken. Kruid ze met zout. Doe een deksel op de pan en bak ze onder toezicht een 10 minuten. Schep ze af en toe met een houten lepel goed om. De aardappels moeten zachtjes bakken, temper desnoods je vuur of zet het vuur ietsje harder. Na 10 minuten doe je de blokjes knolselder erbij en bak de aardappels samen met de knolselder verder in de pan. Zorg ervoor dat de knolselder genoeg ruimte heeft om te bakken.Kruid goed met peper en zout. Zet een deksel op de pan en bak ze verder nog een 10 minuten.
Open ondertussen je blik kikkererwten en spoel ze af onder de kraan. De helft van je blik doe je in een potje om te bewaren in de koelkast. Nooit bewaren in het blik zelf.
Voeg de kikkererwten na een paar minuten bij je knolselder en aardappel en bak ze eveneens mee. Let erop dat ze bakken en niet koken.
Wanneer je aardappelen en knolselder gaar genoeg zijn (PROEF !), doe je het deksel van je pan en bak alles eventjes verder zonder deksel, zodat alles zeker een bruin korstje krijgt. Kruid eventueel nog wat bij.
Wanneer alles goed gebakken is, kun je wat citroen besprenkelen over de blokjes knolselder.
Serveer de pan op tafel.
*Heb je geen grote pan, dan zal je in etappes moeten bakken of in verschillende pannen. Je kan een bord op je pan als deksel gebruiken, maar let op dat je je niet verbrandt bij het omroeren. Het bord wordt ook heet.
*Je kan als je dat lekker vindt een ui en een teentje look meebakken.
*Vergeet de schillen van de knolselder niet te bewaren om lekkere bouillon mee te maken.
*Met de rest van je knolselder kan je nog steeds knolseldersoep en een knolselder slaatje maken.
Knolseldersoep:
Stoof de ui, de knoflook en de stukken van 1/2 knolselder in een beetje olie.De groenten niet laten bruinen. Voeg 2 liter bouillon bij de gestoofde groenten. Laat 30 minuten zachtjes koken. Mix je soep en kruid eventueel bij. Je kan nog een scheut room of melk bij de soep toevoegen.
Dag 5 : omelet met broccoli
Wat heb je nodig ?
2/ 3 eetlepels olie
1kleine ui in snippers of halve schijfjes gesneden
1/2 zakje diepvries broccoli (ontdooit) en uitgelekt zodat de broccoli niet te nat is.
100g gemalen kaas
4 eieren
1 dl room
peper/zout
1 koekenpan
Wat moet je doen ?
Zet je pan op het vuur en voeg de olie en de ui toe. Bak op een rustig vuurtje en geef de ui de tijd om zijn zoete smaak vrij te geven.
Wanneer je de ui genoeg gebakken hebt, doe je de ontdooide broccoli in de pan en bak ze mee. je kan de broccoli in kleinere roosjes snijden als je dat smakelijker vindt. Proef of de broccoli voldoende gaar is volgens jou.
Breek ondertussen je eieren in een kom, voeg de kaas, de room en de kruiden toe. Klop de eieren met een vork totdat je eiermengsel goed gemengd is. Je moet geen eiwit meer zien.
Wanneer alles goed gebakken is, voeg je de eieren bij de broccoli. Draai je pan zodat alles goed bedekt is met het eimengsel.
Laat alles op een rustig vuurtje bakken tot je omelet genoeg gestold is.
Opdienen met brood.
Je kan net zoals bij de quiche een slaatje opdienen.
Heb je geen brood in huis ?
Je kan dan schijfjes of blokjes aardappelen meebakken. Wel goed opletten dat alles goed gegaard is.
Of ook een restje pasta kan erbij.
Let op : schrap bij de boodschappenlijst het bladerdeeg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten