| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| Rijstpap à la Jamie |
Vorig weekend kreeg ik een berichtje van een lieve kennis van me.
Ze vroeg naar het recept van "mijn" lekkere rijstpap.
Ik heb inderdaad een recept voor rijstpap, waar ik dikwijls heel veel succes mee boek.
Het originele recept komt uit een boek van Jamie Oliver : De basis van het koken.
Ik at niet zo graag rijstpap en dat kwam, omdat er bijna altijd saffraan was toegevoegd.
Ik heb het al dikwijls geprobeerd, maar saffraan lust ik niet graag.
In dit recept komt geen snuifje saffraan in, maar wel heel veel vanille.
Deze rijstpap lust ik heel graag en ik ben niet de enige.
Hij heeft wel niet die typische gele kleur.
Wanneer je daar last van hebt, kun je altijd een heel klein snuifje kurkuma toevoegen.
Toen ik kind was vertelde men ons altijd, dat wanneer je een braaf kind was, dat je dan ongetwijfeld naar de hemel ging.
Daar kon je dan, hele dagen rijstpap met gouden lepeltjes eten.
Ik vond het eerlijk gezegd geen aantrekkelijk idee.
Wie wilde nu hele dagen rijstpap -met saffraan- eten? Gelukkig is het nog goed gekomen, met mij.
Rijstpap stond vroeger symbool voor overvloed.
Op oude schilderijen vind je rijstpap terug als een feestgerecht. Het zal ongetwijfeld wel een duur gerecht geweest zijn, vandaar het verhaal van rijstpap in de hemel.
Ik maak het ook nog dikwijls klaar, als dessert.
Maar ook als ontbijt durf ik het te eten.
Tijdens de kookworkshop hebben we ook al rijstpap gemaakt.
Het is dan een soberder versie, maar ook heel lekker.
Lekker en gemakkelijk.
Eerst het recept :
Rijstpap à la Jamie
Wat heb je nodig ?
-140 g dessertrijst
-100 g boter
-1,3 liter melk (halfvolle of volle).
Ik meet het niet af. Ik giet een fles van een liter in de kom en doe er vervolgens nog een flinke tas melk bij.
-100 g suiker (witte is goed)
-snuifje zout
-2 vanillestokjes (zaad)
Wat moet je doen ?
Neem een ruime pot en doe er de melk, de boter, de suiker, het snuifje zout, het zaad van de vanillestokjes en de rijst in.
Laat op een zacht vuur koken. Wanneer het mengsel begint te koken, plaats je een deksel op de kom en laat zachtjes verder koken.
Kijk af en toe eens in je pot, om te zien of de rijst niet te ver gaart.
De rijstpap is klaar, wanneer al de melk is opgenomen.
![]() |
| rijstpap met vanille |
Ik doe het meestal zo : ik zet het vuur af, wanneer er nog wat melk in staat en laat de rijstpap nog een tijdje staan, met het deksel er op.
![]() |
| rijstpap met kweepeersiroop |
De rijstpap is voor mij zo zoet genoeg, maar als je wilt kan je hem optutten met bruine suiker, siroop, opgeklopte room,...
Je kunt ook wanneer je rijstpap, begint te koken, het deksel op de kom plaatsen en goed induffelen in een (dons)deken.
Vroeger plaatste men de pan,gewikkeld in een doek, in het bed.
Na een paar uur is je rijstpap ook klaar en je hebt heel wat minder energie gebruikt.
Geduld is nog steeds een mooie eigenschap.
De vanille peulen vind ik niet zo goedkoop (met reden).
Ik ben er heel spaarzaam mee.
Je snijdt de vanille peul overlangs door en schraapt met het puntje van je mes, de zwarte heel geurige zaadjes eruit.
Die zaadjes doe je in de melk.
Het overgebleven "lege" peultje, gooi ik vervolgens in een bokaal en bedek het peultje met witte suiker.
Zo maak je zelf lekkere vanillesuiker.
Toen ik deze rijstpap maakte, heb ik geen vanille peulen gebruikt, maar de zelfgemaakte vanillesuiker.
Ik heb er ook nog een "lege" peul uit de pot bij gegooid, die ik er na het koken weer uithaalde en weg gooide.
Het is goedkoper om te maken en even lekker. Geen mens proeft het verschil.
Het recept dat we op de workshop maakten, geef ik ook.
Heel gemakkelijk en ook heel lekker.
Soberder, maar daarom zeker niet slechter.
Rijstpap à la Tondeldoos
Wat heb je nodig ?
- Een kop rijst (je hoeft echt geen
dessertrijst te kopen)
- 6 koppen (liefst) volle melk
- Een halve kop suiker (witte)
- Een snuifje zout
Dit kan eventueel gebruikt worden,
maar moet niet :
-Boter
-Kaneel of vanillesuiker
-Room
-Ei
Wat
moet je doen?
Spoel de rijst goed af.
Warm de melk op.
Heb je boter/margarine ? Dan kan
je er een flinke klomp bij doen.
Wanneer de melk begint te koken roer
er dan de suiker onder. Voeg ook het snuifje zout toe.
Je kunt als je het in huis hebt, kaneel of
vanillesuiker bijvoegen.
Wanneer de suiker is opgelost dan
strooi je de rijst in de gesuikerde melk.
Plaats het deksel op de kom.
Laat nu op een heel zacht vuurtje
pruttelen.
Wanneer de melk grotendeels is opgeslorpt door de rijst, is je rijstpap klaar.
Je kunt net zoals bij het bovenstaand recept, je kom in een deken wikkelen en een paar uur laten staan.
Heb je room in huis, dan kan je
eventueel de room bij de warme rijstpap doen.
Is de rijstpap koud dan zal je eerst
de room moeten opkloppen en dan onder de rijstpap scheppen.
Je kunt ook een eigeel los kloppen met
wat suiker en onder de lauwe rijstpap roeren.
Eventueel kun je er bruine suiker of siroop of rozijntjes of ... op strooien.
Dat mag, maar moet zeker niet.
Gemakkelijk om te maken.
Lekkerder dan de gekochte potjes.
Zonder smaak en geurstoffen
En ook heel wat goedkoper.
(gekocht in een warenhuis, voornamelijk huisproducten)
Boter: 250 g 0,89 euro 100 g nodig = 0,36 euro
Kristalsuiker : 1 kilo 0,69 euro 100 g nodig = 0,069 euro
Melk : 1l melk 0,69 euro 1,3 l nodig = 0,90 euro
Vanillestokjes : 2 stuks = 4,99 euro
Vanillesuiker : 80g 0,59 euro 120 g nodig = 0,885 euro
Puddingrijst : 500g 1,59 euro 140 g nodig = 0,45 euro
Rijst : 500g 0,55 euro 125 g nodig = 0,1375 euro
Kostprijs rijstpap Jamie met vanillestokjes : 6,77 euro
Kostprijs rijstpap Jamie met vanillesuiker : 2,66 euro
Kostprijs rijstpap Tondeldoos : 1,47 euro
Ik heb hier volle melk gebruikt en gekochte vanillesuiker.
Gebruik je halfvolle melk dan is het 10 cent goedkoper.


Geen opmerkingen:
Een reactie posten