Zoeken in deze blog

maandag 1 februari 2016

PANNENKOEKEN BAKKEN




 



Pannenkoeken zijn lekker, goedkoop en gemakkelijk om te maken.

Je hebt een hoog vuur nodig (ik bedoel je pan moet goed heet kunnen worden en blijven)

Je hebt een koekenpan nodig. Eentje die je gemakkelijk rond kunt draaien, zodat je deeg mooi verdeeld wordt.

Dit recept is heel gemakkelijk en ook heel lekker.

Je moet geen boter of olie gebruiken tijdens het bakken, omdat er voldoende vetstof in het beslag zit.

Er zit geen suiker in het beslag en daardoor kun je kiezen of je zoete pannenkoeken of hartige pannenkoeken gaat maken.

Zoete pannenkoeken kun je versieren met suiker, siroop, gebakken appeltjes- bestrooid met kaneel, confituur, choco,…

Hartige pannenkoeken kun je vullen met kaas, ham, spekjes, gebakken uien, champignons, restjes spaghettisaus,…



Wat heb je nodig ?

½ l melk

2 eieren

200 g zelfrijzende bloem

40 g boter (gesmolten)

Scheutje neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie is goed)

Snufje zout (betekent een heel klein beetje)

Grote kom of beker

Klopper (elektrisch of hand)

Een goede pan

Wat moet je doen ?



Smelt de boter in de microgolfoven 1 minuut op 500watt

Heb je geen microgolfoven ? Smelt de boter dan op een laag vuurtje. Smelten niet laten bruin worden.

Voeg de melk in je kom en voeg de 2 eieren toe.

Zeef de bloem en voeg ze bij het eiermelk mengsel

Voeg de gesmolten boter en een scheutje olie toe.

Eventueel je snuifje zout (heel weinig !)

Klop alles goed dooreen tot je een mooi beslag krijgt, zonder klonters.

Ik klop het beslag meestal met een elektrische klopper.

Laat je pan goed warm worden.

Giet nu een beetje deeg in de pan en draai de pan in een rondje zodat het deeg zich volledig over de pan verdeeld.

Probeer zo dun mogelijke pannenkoeken te bakken.

Wanneer het deeg bovenaan droog is (er is geen nat deeg meer te zien) neem je een visspaan of iets anders waarmee je gemakkelijk onder de koek kunt gaan.

Maak de koek voorzichtig los en draai hem met je visspaan in 1 keer om.

Het is normaal als het niet onmiddellijk lukt. Pannenkoeken bakken moet je leren door te oefenen.

Wanneer je pannenkoek omgedraaid geraakt is, mag je hem maar een paar seconden bruin laten worden.

Leg je gebakken pannenkoek op een groot bord en bak de andere tot je deeg op is.

Met de hoeveelheid deeg van dit recept kun je 8 tot 12 pannenkoeken bakken.

Ik plaats altijd nog een bord boven de al gebakken pannenkoeken, zodat ze niet teveel afkoelen. 

 SMAKELIJK ! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten