Zoeken in deze blog
woensdag 17 januari 2018
AJUINSOEP OF UIENSOEP
Ik geef soms kookles in mijn stadje aan moeders en vaders die het dikwijls veel te hard te verduren hebben in hun leven.
De opdracht is om lekkere, voedzame en goedkope maaltijden klaar te maken.
Een van de recepten die we al een paar keer gemaakt hebben is ajuinsoep.
Uien zijn goedkoop. Je kan voor nog geen euro 2 kilo uien kopen.
Uien zijn lekker, als je ze de tijd geeft om ze op een klein vuurtje zacht, geurig en bruin te laten worden.
Ajuinsoep is heel gemakkelijk om te maken. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig.
Wat heb je nodig ?
Een scheut olie of een klompje boter (of een scheutje olie met een beetje boter)
1 kilo uien
1 teentje look
2 liter bouillon (gebruik gerust bouillonblokjes)
1 eetlepel mosterd (ik gebruik mosterd van Dijon)
Een grote kom
Eventueel : geraspte kaas/ stukjes gebakken oud brood
Wat moet je doen ?
Snij de uien in ringen (of in stukjes, als je dat liever lust).
Snipper de look.
Doe de olie en/of de boter in de kookpot. Warm een beetje op en doe er de uien en de knoflook bij.
Smoor op een zacht vuurtje de uien. Strooi er eventueel een beetje zout over.Laat de uien zachtjes bruin bakken,zodat hun zoete smaak vrijkomt.
Wanneer je de uien zacht genoeg vindt (proef!) doe je er een flinke eetlepel mosterd bij. Roer de mosterd er goed onder.
Blus met de bouillon en laat de soep nog een 10 minuten koken.
Kruid eventueel nog wat bij.
Klaar !
Je kan de soep eventueel opsmukken met geraspte kaas.
Je koopt een blok kaas en raspt de kaas. Veel lekkerder en goedkoper. Je kan ook stukjes gebakken brood toevoegen.
Ajuinsoep is soep die je opslurpt. Voorzie een servet.
Boodschappenlijst : (in de veronderstelling dat er niets in huis is)
zonnebloemolie 1,48 euro
uien 2 kilo 0,99 euro
look 0,79 euro
bouillonblokjes 0,39 euro
mosterd van Dijon 0,45 euro
kostprijs : 4, 10 euro
eventueel : blok kaas om te raspen (400g) 2,40 euro Alle producten zijn gekocht in een warenhuis met een leeuwtje en zijn voornamelijk witte producten.
Wat je over hebt na het maken van de ajuinsoep :
olie, 1 kilo uien, knoflook, bouillonblokjes, mosterd en eventueel kaas
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)

Geen opmerkingen:
Een reactie posten